- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Αμινοξεα
- Γλουταμίνη

Γλουταμίνη
Οφέλη γλουταμίνης
Σωματική δραστηριότητα: Οι έντονες ασκήσεις μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα κυτταρικής γλουταμίνης κατά 50% και τα επίπεδα πλάσματος κατά 30%. Σε αυτήν την κατάσταση ο οργανισμός χρησιμοποιεί τους μύες για ενέργεια και όχι υδατάνθρακες, μειώνοντας έτσι την επίδραση των προπονήσεων. Η διατήρηση του κατάλληλου επιπέδου γλουταμίνης το αποτρέπει.
Μεταβολισμός: Συμμετέχει στον μεταβολισμό του λίπους βοηθώντας στην καταστολή των επιπέδων ινσουλίνης και στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη νέων μυϊκών ιστών.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Βοηθά το σώμα να ρυθμίσει την ανοσοαπόκριση IgA. Το IgA είναι ένα αντίσωμα που καταστέλλει ιούς και κακά βακτήρια.
Τροφές με Γλουταμίνη
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Σόγια | 6050 |
Σκληρά τυριά | 4617 |
Κοτόπουλο | 3682 |
Μπιζέλια | 3173 |
Μοσχάρι | 3073 |
Τυρι Cottage | 2457 |
Αυγά | 1773 |
Συμπτώματα έλλειψης γλουταμίνης
- διαταραχές του πεπτικού συστήματος
- κόπωση σκελετικών μυών
- ανοσοκαταστολή
- απώλεια μνήμης
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Η γλουταμίνη είναι ένα από τα αμινοξέα που μπορεί να παράγει ο οργανισμός. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η ακριβής ποσότητα του αμινοξέος που πρέπει να λαμβάνεται μαζί με τροφή. Περίπου 5-10 g. Για άτομα που έχουν τακτική φυσική προπόνηση θα πρέπει να είναι υψηλότερο.