- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Αμινοξεα
- Ταυρίνη

Ταυρίνη
Οφέλη ταυρίνης
Αντιοξειδωτικό: Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κυτταρικά τοιχώματα και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα από την οξείδωση και τη φθορά. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού κατακαρτώντας φάρμακα και δηλητήρια στο ήπαρ.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Η ταυρίνη έχει ισχυρά αποτελέσματα στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία - μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα επικίνδυνων λιπιδίων, μειώνει την αρτηριακή δυσκαμψία, ενισχύει τα καρδιακά μυϊκά κύτταρα και τα προστατεύει από βλάβες.
Μυς: Η ταυρίνη αυξάνει τη μυϊκή συσταλτικότητα (τη δύναμη με την οποία τα μυϊκά κύτταρα έλκονται μαζί) στους σκελετικούς μυς. Βοηθά επίσης στην εξάλειψη του γαλακτικού οξέος (που προκαλεί πόνο) από τους μυϊκούς ιστούς.
Τροφές με ταυρίνη
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Μοσχάρι | 38 |
Λαγός | 37.3 |
Καλαμάρι | 31.6 |
Χοιρινό | 22 |
Γαρίδα | 20.8 |
Βακαλάος | 16 |
Κυπρίνος | 9.2 |
Συμπτώματα έλλειψης ταυρίνης
- υψηλή πίεση του αίματος
- διαταραχές του πεπτικού συστήματος
- χρόνια κόπωση
- κατάθλιψη
- ευερέθιστο έντερο
- διαταραχή της όρασης
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μήνες): 160 mg / kg σωματικού βάρους
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 73-42 mg / kg σωματικού βάρους
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 14 mg / kg σωματικού βάρους
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 14 mg / kg σωματικού βάρους