
Χρώμιο
Οφέλη Χρωμίου
Μεταβολισμός: Το χρώμιο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών. Συμβάλλει στη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης, οι οποίες είναι σημαντικές για τη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλες διαδικασίες του σώματος. Το χρώμιο βοηθά επίσης στον μεταβολισμό της γλυκόζης και στη δράση της ινσουλίνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Γονίδια: Αυτό το ιχνοστοιχείο είναι υπεύθυνο για τη δομή του DNA και του RNA και βοηθά στη διατήρηση των γενετικών πληροφοριών στα γονίδια αμετάβλητα.
Τροφές με Χρώμιο
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Τόνος | 90 |
Σολομός | 55 |
Γαρίδα | 55 |
Ρέγγα | 55 |
Mackerel | 55 |
Κυπρίνος | 55 |
Συμπτώματα έλλειψης χρωμίου
- κούραση
- χαμηλό ή υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα
- υψηλή πίεση του
- ξαφνική αλλαγή της διάθεσης
- υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
- καρδιαγγειακή νόσος
- συμπτώματα διαβήτη
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 0,2 - 5,5 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 11 - 25 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 24 - 35 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 20 - 35 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 44 - 45 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 29 - 30 mcg / ημέρα