ΛΕΞΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Χαλκός
Οφέλη χαλκού
Μεταβολισμός: Βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητος για τη χρήση της βιταμίνης C. Συμμετέχει στην παραγωγή επινεφριδίων ορμονών και κολλαγόνου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την υγεία των οστών, των χόνδρων και του δέρματος.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ρυθμίζει το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα.
Τροφές με Χαλκό
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Φυστίκια | 1150 |
Φουντούκια | 1120 |
Γαρίδες | 850 |
Αρακάς | 750 |
Φακές | 660 |
Ρύζι | 560 |
Βρώμη | 500 |
Συμπτώματα έλλειψης χαλκού
- αναιμία
- οιδήματα
- δυσκολία αναπνοής
- σωματική αδυναμία
- διάρροια
- απώλεια μαλλιών
- ευερέθιστο έντερο
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 200 - 220 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 340 - 440 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 890 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 900 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 1.300 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 1.000 mcg / ημέρα