
Ιώδιο
Οφέλη ιωδίου
Λειτουργία του θυρεοειδούς: Το ιώδιο είναι το σημαντικό συστατικό των ορμονών που παράγονται από τον θυρεοειδή και εμπλέκονται σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως ο μεταβολισμός, η ανάπτυξη, η λειτουργία των νεύρων και των μυών, η αναπαραγωγή, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η παραγωγή των κυττάρων του αίματος.
Μεταβολισμός: Είναι απαραίτητο για τα κύτταρα να μετατρέψουν τα τρόφιμα σε ενέργεια.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Συμβάλλει στην παραγωγή φαγοκυττάρων που εξαλείφουν ξένους μικροοργανισμούς και αποκαθιστούν τα κατεστραμμένα κύτταρα.
Τροφές με Ιώδιο
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Λαμινάρια | 300 |
Καλαμάρι | 300 |
Μπακαλιάρος | 160 |
Μουρούνα | 130 |
Γαρίδα | 90 |
Πέρκα | 60 |
Συμπτώματα έλλειψης ιωδίου
- διογκωμένος θυρεοειδής
- ξηροδερμία
- χαμηλή πίεση
- χρόνια αδυναμία και κόπωση
- ανάπτυξη αλκάλωσης - υψηλό επίπεδο οξέος σώματος
- ανισορροπία ηλεκτρολυτών
- φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών: 110 - 130 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 90 - 120 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 150 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 150 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 290 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 220 mcg / ημέρα