
Μαγγάνιο
Οφέλη μαγγανίου
Μεταβολισμός: Ενεργοποιεί τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη και τη σύνθεση λιπαρών οξέων και χοληστερόλης, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Τα ενεργοποιημένα με μαγγάνιο ένζυμα είναι επίσης σημαντικά για τη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών και των χόνδρων και διατηρούν τα οστά δυνατά και υγιή.
Αντιοξειδωτικό: Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα σε όλο το σώμα.
Έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Το μαγγάνιο απαιτείται για να βοηθήσει πολλαπλά ένζυμα σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκονεογένεση. Η γλυκονογένεση είναι ο επιστημονικός όρος για τη μετατροπή ουσιών όπως αμινοξέων ή οργανικών οξέων σε ζάχαρη.
Τρόφιμα με Μαγγάνιο
Πηγές τροφών |
mg / 100g
(περίπου)
|
Φουντούκια | 4,2 |
Φυστίκια Αιγίνης | 3,8 |
Φυστίκια | 1,93 |
Αμύγδαλα | 1,92 |
Καρύδια | 1,9 |
Σπανάκι | 0,9 |
Τευτλα | 0,46 |
Συμπτώματα έλλειψης μαγγανίου
- υψηλή πίεση του αίματος
- κακή ανάπτυξη
- πεπτικές διαταραχές
- δερματικά εξανθήματα
- παραμόρφωση οστού
- φτωχή όραση
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 0,003 - 0,6 mg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 1,2 - 1,9 mg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 1,6 - 2,2 mg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 1,8 - 2,3 mg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 2,6 mg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 2 mg / ημέρα