- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Μεταλλικα στοιχεια
- Μολυβδαίνιο

Μολυβδαίνιο
Οφέλη μολυβδαινίου
Μεταβολισμός: Απαιτείται σε χημικές αντιδράσεις, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή αμινοξέων που περιέχουν θείο. Συμβάλλει στον μεταβολισμό των τοξινών και των φαρμάκων.
Αποτοξίνωση: Βοηθά στην αποτοξίνωση των θειϊκών στο σώμα, ιδιαίτερα των θειώδων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση τροφίμων.
Αντιοξειδωτικό: Βοηθά στην προστασία των κυττάρων και των ιστών από ερεθισμό και βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτή η προστασία μπορεί να αποτρέψει τη γήρανση των ιστών.
Τροφές με Μολυβδαίνιο
Πηγές Τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Μπιζέλια | 85 |
Φακές | 78 |
Φασόλια | 40 |
Πλιγούρι Βρώμης | 37 |
Σιτάρι | 35 |
Γαλοπούλα | 30 |
Ρύζι | 28 |
Φυστίκια | 28 |
Καλαμπόκι | 28 |
Συμπτώματα έλλειψης μολυβδαινίου
- ακανόνιστος καρδιακός παλμός
- κούραση
- ευερέθιστο έντερο
- πονοκέφαλος
- νυχτερινή τύφλωση
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 2 - 3 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 17 - 34 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 43 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 45 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 50 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 50 mcg / ημέρα