
Κάλιο
Οφέλη καλίου
Καρδιαγγειακό σύστημα: Διατηρεί τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση στο ανθρώπινο σώμα. Αυτό μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης. Το κάλιο ενισχύει επίσης την αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Νευρικό σύστημα: Το κάλιο εμπλέκεται στη μετάδοση των νευρικών παλμών. Επιτρέπει περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στα εγκεφαλικά κύτταρα, διεγείροντας έτσι τη νευρική δραστηριότητα και αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία.
Υγεία των οστών: Αυτό το κύριο στοιχείο εξουδετερώνει διάφορα οξέα σε όλο το σώμα που κατακρατούν ασβέστιο, καθιστώντας το μη χρήσιμο για την δύναμη και την αντοχή των οστών.
Τροφές με Κάλιο
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Βερύκοκα | 1700 |
Φασόλια | 1100 |
Μπιζέλια | 870 |
Δαμάσκηνα | 860 |
Σταφίδες | 860 |
Αμύγδαλα | 750 |
Φουντούκια | 715 |
Συμπτώματα έλλειψης καλίου
- σωματική κόπωση
- αίσθημα παλμών της καρδιάς
- ευερέθιστο έντερο
- υπερβολική εφίδρωση
- αδυναμία συγκέντρωσης
- δυσκοιλιότητα
- κράμπες
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 400 - 700 mg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 3.000 - 4.500 mg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 4.700 mg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 4.700 mg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 5,100 mg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 4.700 mg / ημέρα