- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη A

Βιταμίνη A
Τα οφέλη της βιταμίνης Α
Αντιοξειδωτικό: Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού.
Ανοσοποιητικό σύστημα: Εμπλέκεται στην έκκριση βλέννας που προστατεύει το σώμα από λοιμώξεις.
Οραση: Προωθεί τη σύνθεση των χρωστικών του αμφιβληστροειδούς που είναι υπεύθυνες για την όραση των χρωμάτων.
Φροντίδα του δέρματος: Παρέχει διατροφή στα κύτταρα του δέρματος. Συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων.
Ανάπτυξη των οστών: Ελέγχει την ενζυματική διαδικασία.
Ογκολογικές ασθένειες: Αναστέλλει το μετασχηματισμό φυσιολογικών κυττάρων σε κακοήθη κύτταρα.
Τροφές με Βιταμίνη A
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Συκώτι (μόσχου, χοίρου, ψαριού) | 6,5 |
Συκώτι πουλερικών | 3.3 |
Κόκκινο πιπέρι | 2 |
Πατάτα | 0.96 |
Καρότο | 0.84 |
Μπρόκολο | 0.8 |
Βούτυρο | 0.68 |
Σπανάκι | 0.47 |
Πάπια | 0.43 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Α
- αδυναμία όρασης
- αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις
- απώλεια όρεξης
- ξηροδερμία
- τριχόπτωση και εύθραυστα μαλλιά
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 400 - 500 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 300 - 600 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 700 - 900 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 700 - 900 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 1.200 - 1.300 mcg / da
Έγκυες γυναίκες: 750 - 770 mcg / ημέρα