- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη B9

Βιταμίνη B9
Οφέλη βιταμίνης Β9
Νευρικό σύστημα: Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και των χημικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση σημάτων σε όλο το νευρικό σύστημα και τη διατήρηση της λειτουργίας άλλων συστημάτων στο σώμα.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Ρυθμίζει το επίπεδο της ομοκυστεΐνης και των οξειδίων του αζώτου στο αίμα. Η ομοκυστεΐνη σε υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθειες. Τα οξείδια του αζώτου ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Απαιτείται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αναπαραγωγή: Το φολικό οξύ έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου, ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Τροφές με βιταμίνη B9
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Σπαράγγια | 260 |
Φυστίκια | 240 |
Συκώτι (μόσχου,κοτόπουλου) | 240 |
Φασόλια | 160 |
Μαϊντανός | 110 |
Βρώμη | 30 |
Σπανάκι | 80 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β9
- ακμή
- ραγισμένα χείλη ή γωνίες του στόματος
- αδυναμία
- αναιμία
- οστεοπόρωση
- υψηλή πίεση του αίματος
- ναυτία
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 65 - 80 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 150 - 300 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 400 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 400 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 500 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 600 mcg / ημέρα