- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη C

Βιταμίνη C
Οφέλη βιταμίνης C
Αντιοξειδωτικό: Προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και βακτήρια, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αντι-αλλεργικά αποτελέσματα. Προωθεί τη σύνθεση άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ικανότητα των ματιών να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό στρες.
Μεταβολισμός: Ενισχύει τη σύνθεση της καρνιτίνης που εμπλέκεται στη μετατροπή του λίπους σε ενέργεια. Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου. Συμμετέχει στη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των ιστών, των οστών και των χόνδρων.
Τροφές με Βιταμίνη C
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Τριαντάφυλλο | 1000 |
Πιπεριά | 250 |
Μαύρη σταφίδα | 200 |
Ιπποφαές | 200 |
Ακτινίδιο | 180 |
Κόκκινο πιπέρι | 144 |
Viburnum | 82 |
Κουνουπίδι | 70 |
Πορτοκάλι | 60 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C
- ουλίτιδα
- ευαισθησία σε λοιμώξεις
- αιμοραγία στη μύτη
- αδυναμία
- πόνος στις αρθρώσεις
- σκορβούτο
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 40 - 50 mg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 60 - 65 mg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 65-70 mg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 75 - 90 mg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 120 mg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 80-85 mg / ημέρα