- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη D

Βιταμίνη D
Οφέλη βιταμίνης D
Μεταβολισμός: Η πιο ζωτική λειτουργία της βιταμίνης D είναι η ενίσχυση της απορρόφησης ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι σημαντικά για την ορθή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Επίσης, αναστέλλει την απελευθέρωση της παραθυρεοειδούς ορμόνης που απορροφά τον όστινο ιστό.
Ανοσοποιητικό: Συμμετέχει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που ονομάζονται επίσης λευκοκύτταρα και τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από μολυσματικές ασθένειες και ξένους εισβολείς.
Τροφ'ες με βιταμίνη D
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Τόνος | 5,7 |
Βακαλάος | 4,7 |
Αυγά | 2 |
Μουρούνα | 0,9 |
Παρμεζάνα | 0,5 |
Κρέμα γάλακτος | 0,2 |
Βούτυρο | 0,2 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης D
- αδυναμία
- συχνή κατάγματα των οστών
- πόνος στα οστά
- κούραση
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 10 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 15 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 15 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 15 - 20 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 15 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 15 mcg / ημέρα