- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη E

Βιταμίνη E
Οφέλη βιταμίνης Ε
Αντιοξειδωτικό: Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης Ε στο σώμα φαίνεται να είναι αυτή του αντιοξειδωτικού. Είναι μοναδικά κατάλληλη για παρεμπόδιση των βλαβερών επιδράσεων της οξείδωσης από τις ελεύθερες ρίζες, αποτρέποντας έτσι την καταστροφή των λιπιδίων στις κυτταρικές μεμβράνες.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Η βιταμίνη Ε εμπλέκεται στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενισχύει τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων και αποτρέπει την πήξη του αίματος μέσα τους.
Αποτοξίνωση: Η βιταμίνη βοηθά τον οργανισμό στην εξάλειψη των τοξινών και των επιβλαβών χημικών.
Νευρικό σύστημα: Τα νεύρα περικλείονται από ένα στρώμα, το οποίο αποτελείται από μια πρωτεΐνη γνωστή ως μυελίνη. Η βιταμίνη Ε είναι κρίσιμη για τη διατήρηση αυτού του στρώματος μυελίνης γύρω από τα νεύρα.
Τροφές με Βιατμίνη E
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Αμύγδαλα | 26 |
Φουντούκια | 25 |
Καρύδια | 23 |
Φυστίκια | 22,6 |
Λιναρόσπορος | 17,5 |
Ελαιόλαδο | 14,3 |
Σπόροι κολοκύθας | 11 |
Βερύκοκα | 4,3 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Ε
- γαστρεντερικές παθήσεις
- ξηρά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών
- μυϊκή αδυναμία
- αργή επούλωση ιστών
- κράμπες στο πόδι
- προβλήματα όρασης
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 4 - 5 mg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 6 - 11 mg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 15 mg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 15 mg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 19 mg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 15 mg / ημέρα