- Αρχικη σελιδα
- Λεξικο συστατικων
- Βιταμινες
- Βιταμίνη K

Βιταμίνη K
Οφέλη βιταμίνης Κ
Πήξης του αίματος: Κατά την αιμορραγία, η βιταμίνη Κ ξεκινά την ακολουθία πήξης του αίματος, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του αίματος που πιθανώς χάνεται.
Ανάπτυξη οστών: Η βιταμίνη Κ είναι γνωστή για την ικανότητά της να δεσμεύει τα ανόργανα άλατα που σχετίζεται με την προσθήκη ορυκτών στη μήτρα των οστών, που εξασφαλίζει την φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.
Καρδιαγγειακό σύστημα: Αποτρέπει την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες που οδηγούν στη σκλήρυνσή τους, επίσης γνωστή ως αθηροσκλήρωση.
Ανάπτυξη κυττάρων: Ορισμένες πρωτεΐνες, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία της ανάπτυξης των κυττάρων και του πολλαπλασιασμού, εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ.
Τροφές με Βιταμίνη K
Πηγές τροφίμων |
mg / 100g
(περίπου)
|
Σπανάκι | 482 |
Μαρούλι | 173 |
Κρεμμύδι | 170 |
Μπρόκολο | 101 |
Λάχανο | 76 |
Αγγούρι | 16 |
Κουνουπίδι | 16 |
Καρότο | 13,2 |
Ντομάτα | 8 |
Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Κ
- προβληματική πήξη ή αιμορραγία αίματος (αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα, αιμορραγία των ούλων ή της μύτης)
- αιμορραγία
- εύκολη δημιουργία μώλωπα
Προτεινόμενα διατροφικά όρια:
Βρέφη (0 έως 12 μηνών): 2-2,5 mcg / ημέρα
Παιδιά (1 έως 13 ετών): 30-60 mcg / ημέρα
Έφηβοι (14 έως 18 ετών): 75 mcg / ημέρα
Ενήλικες (19 ετών και άνω): 90-120 mcg / ημέρα
Γυναίκες που θηλάζουν: 75-90 mcg / ημέρα
Έγκυες γυναίκες: 75-90 mcg / ημέρα